Як відмити духовку від жиру та нагару?

01

Видалити жир та інші плями з духовки, особливо якщо вони накопичувалися роками, завдання не просте, але здійсненне. Спершу потрібно дізнатися ворога в обличчя, а тому розібратися, які є духові шафи та які зустрічаються плями на них.

Типи духовок

Духові шафи можна умовно розділити на три типи:

Самоочищаються. Розігріваються до 500 градусів і перетворюють жир, волокна та крихти в попіл.

  • Переваги. Процес очищення автоматичний, потім потрібно тільки ганчіркою її протерти, якісний матеріал духовки.
  • Недоліки. Висока ціна, іноді при очищенні пахне гаром, не у всіх моделях передбачені телескопічні напрямні.

З безперервним очищенням або каталітичні. Стінки покриті спеціальним складом, він вступає з жиром в реакцію та перетворює його в вуглець, харчові залишки та рідина, не прилипає до поверхні.

  • Переваги. Бувають електричні та газові, очищаються під час приготування, є можливість контролювати процес.
  • Недоліки. Двері миються вручну, покриття наноситься на стінки, рідше та на дно, в залежності від ціни й якість відповідна, ресурс каталізатору в середньому 3 000 годин.

Звичайні. Моделі, що зустрічаються практично в кожному будинку.

    1. Переваги. Недорогі, споживають небагато енергії, підлягають ремонту.
    2. Недоліки. Очищати потрібно вручну, необхідно почекати поки охолоне, можна заливати рідиною.

Навіть найкращі та дорогі печі рано чи пізно потрібно почистити самостійно.

Як чистити духовку в домашніх умовах: загальні рекомендації

Незалежно від обраного методу очищення та використовуваних засобів для чищення є загальні правила на рахунок того, з чого почати процес.

  • Спершу дочекайтеся, поки піч охолоне, щоб можна було до неї торкатися.
  • У духовці є знімні полки та листи, їх необхідно замочити окремо.
  • Заливати водою або використовувати розпилювач не рекомендується, можна потрапити в лопаті вентилятору, також не варто залишати рідину на дні та включати піч, тени можуть зіпсуватися.
  • Після очищення стінок варто пройтися сухою ганчіркою пару раз.
  • Якщо розігріти піч протягом 10 хвилин, то жир краще забирається.
  • Використання гумових рукавичок захистить шкіру.

Домашні способи чистки

  • Засоби для миття посуду та шматочок господарського мила змішати з гарячою водою, протерти стінки печі та заповнити розчином деко. Задати 20 хвилин і температуру 100°. Коли піч охолола, залишається тільки ганчіркою протерти стінки.
  • Приготувати содовий розчин і нанести на 15 хв на поверхню. Далі залишається ретельно протерти все вологою, а потім сухою ганчіркою.
  • Невеликі свіжі плями можна відмити оцтом, промочивши їм ганчірку. Більш складні ділянки потрібно ретельно терти та рясно змочувати оцтом. Після цього промити все кілька разів.
  • Оцет і сода. Спершу оцет розводиться з водою (1:1), наноситься губкою або розпилювачем. Поверхня посипається содою та залишається на 15 хв. Після промивається мильним розчином і витирається.
  • Миючий засіб. Піч розігрівається 10 хв, щоб жир пом’якшав, потім миючий засіб наноситься на губку, якою потрібно потерти ділянки. Потім промити.
  • Нашатирний спирт нанести на губку та протерти стінки, закрити піч і витримати 4 години. Потім в воду додати миючий засіб і, промокнув губку їм, прибрати плями.
  • Сіль. Потрібно загострити поверхню, насипати сіль, прибрати, коли вона придбає темний колір.
  • Зволожити проблемні місця та нанести розпушувач для тіста. Він скатає жир в грудки, після чого вони легко видаляються ганчіркою.
  • Якщо поверхня емальована, то вона добре очищається парою. Миючий засіб, розведений водою, наливають в деко. Виставляється температура 100° і час півгодини. Потім вологою губкою можна швидко прибрати залишки.
  • Лимонний сік розвести та змочити отриманим розчином ганчірку, бажано не волокнисту. Сік лимона добре розщеплює жир.
  • Можна використовувати абразивну мочалку, але варто бути обережним, щоб не пошкодити покриття. Духовку краще попередньо прогріти.
  • Сода, оцет і лимонна кислота створюють відмінний очищаючий симбіоз. Духова шафа прогрівається при температурі 50° 20хвилин. Ці три компоненти в рівних пропорціях змішуються та наносяться на поверхню.

Методи, які використовуються при сильних забрудненнях

Не завжди вдається швидко позбутися від плям, але є способи, які призначені для більш ретельного прибирання.

Метод № 1

Потрібно:

  • сода;
  • оцет;
  • пластикова лопаточка;
  • гумові рукавички;
  • розпилювач;
  • волога губка.

З соди робиться паста та наноситься на поверхню, залишається на 12 годин. Відскрібаємо пасту лопаткою, потім оцтом через розпилювач наносимо на ті ж місця. Змиваємо оцет.

Метод №2

Потрібно:

  • лимонна кислота;
  • оцет або оцтова есенція;
  • деко,
  • рукавички.

У деко з водою додати 20 г соди або 2 ч. л. оцту/есенції. Виставляємо 200° і прогріваємо до того моменту, поки не запітніє скло. Почекати 30 хв і прибрати вологою губкою.

Метод № 3

Потрібно:

  • нашатир;
  • сода;
  • 2 мисочки;
  • вода.

Плиту розігріваємо при 180°, в одну миску налити воду, в іншу – нашатирний спирт (5 бульбашок). Обидві миски залишити в духовці, поки вона не нагріється. Потім додати соду та прибрати наліт.

Застосування спеціальної хімії

Найбільш популярні такі засоби для прибирання:

  • Шуманом – продається в супермаркетах. Оснащується розпилювачем, запах не різкий, коштує недорого.
  • Амвей «Oven Cleaner» – коштує не дешево, ефективно очищає, є пензлик для нанесення, економний в застосуванні.
  • Фаберлік “Засіб для чищення духовок і плит» – дешевий продукт, справляється із завданням, швидко витрачається.
  • «Комет» і «Пемолюкс» – аналогічні товари, можна використовувати як разом, так і окремо. Вартість середня, практично без запаху.
  • Бальзам для миття посуду – якщо нічого немає більше під рукою, то годиться, в його складі компоненти для розщеплення жирного нальоту.

Як правильно користуватися цими засобами вказано на упаковці, деякі з них можна використовувати відразу, інші потрібно залишити на час.

Як полегшити очистку духової шафи?

Щоб духову піч було легко очистити, робити це потрібно якомога частіше. В ідеалі, після кожного застосування, поки піч не повністю охолола, потрібно на губку капнути миючого засобу та протерти стінки, потім додатково пройтися вологою ганчіркою. Жирний шар не буде встигати засихати та легко забирається.

Не можна мити поверхню холодною водою, жирний шар буде укріпляти відразу.

Багато хто не звертають увагу на скло або витирають його поверхово. На ньому теж є жир і нагар. Скло не можна терти залізної губкою, найкраще видаляти з нього жирний наліт миючим, содою або засобом для очищення скла. Воно містить спирт і розм’якшує бруд.

Якщо прибирати самостійно зовсім не хочеться, можна замовити услуги клининговой компании YouClean. Професійний підхід гарантований.

Як відмити духовку від жиру та нагару? - Хімчистка меблів та матраців Одеса